Oddelek za prekrške

Odvzem vozniškega dovoljenja, postopek vrnitve vozniškega dovoljenja in odložitev izvršitve kazni

Tako pri postopku o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja, kot pri postopku o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja je najpomembneje da ukrepate takoj, saj so vsi postopki vezani na roke v katerih lahko vložite predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja ali predlog za odlog izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Postopki so vezani na roke

Zvišajte si možnosti za uspeh postopka vrnitve vozniškega dovoljenja

Po prejemu sklepa o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja, ali prejemu sklepa o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja, se morate prijaviti na zdravniški pregled pri eni od zdravstvenih ustanov, kjer opravljajo kontrolne zdravniške prglede voznikov. Praviloma to opravljajo na medicini dela, prometa in športa.

Vsebina predloga za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja

Uspešnost predloga je odvisna od uspešno opravljenega zdravniškega pregleda, ter od osebnost storilca, njegovega prejšnjega življenja, njegovega obnašanja po storjenem prekršku, stopnjo njegove odgovornosti za prekršek, ter okoliščine v katerih je storil prekršek.

Rok za odgovor na predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja

Kadar ima predlog vse zakonsko določene sestavine, ter je dobro obrazložen in podprt z dokazi, lahko odgovor od sodišča pričlakujete v roku enega do dveh tednov.

Kaj lahko storite, da bo postopek hiter

Da bo postopek hiter, boste morali v postopku sodelovati aktivno. Slednje pomeni, da ne boste zamudili nobenega roka, da boste pravočasno ukrepali in naredili, kar sodišče od vas zahteva. To je predvsem, da se takoj po prejemu sklepa o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja prijavite na zdravniški pregled, ga uspešno opravite, ter da napišete kvaliteten predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja, kateremu priložite vse potrebne dokaze.

Kaj storiti, če predlogu ne ugodijo

Če predlogu sodišče ne ugodi, najverjetneje niste upoštevali vseh navodil in zakonskih predpisov, lahko da ne izpolnjujete pogojev, ali pa za to obstaja drug razlog, ki vam ga mora sodišče v sklepu obrazložiti.

ni čas za paniko

V kolikor se vam je zgodilo ravno to, ne skrbite. Obtaja popravni poskus, ki se imenuje prenehanje veljavnosti voznišklega dovoljenja. Tako je. Po prejemu sklepa s katerim vam sodišče ni ugodilo predlogu za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja, boste prejeli sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Takrat imate popravni izpit. Vendar vam svetujemo, da se tega postopka lotite bistveno bolj resno oz. najdete profesionalno pomoč.

Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja

2 KOMENTARJI

Napišite svoje mnenje