Slovenska policija je pričela z uporabljanjem naprave za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v telesu

Zloraba drog v prometu in na delovnem mestu ogroža varnost nas vseh. Zato so slovenski policisti pričeli uporabljati naprave za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v telesu voznikov za katere sumijo, da vozijo pod vplivom prepovedanih drog. Naprava znamke Securetec, z imenom DrugWipe 6s je imunološki test, ki omogoča hitro zaznavanje drog v slini. Naprava naj bi po navedbah spletne trgovine Sferashop zazna prisotnost kar 5 različnih drog. Med njimi največkrat uporabljene marihuana, kokain, ter sintetnične droge (speed, ekstasi).

Naprava deluje na slino

Z brisom jezika ali notranje strani lica z blazinico za vzorčenje slino zberejo v 5 sekundah. Ko se blazinica obarva rdeče pomeni da je sline dovolj. Slina nato preide iz blazinice na testni trak. Če po 3 do 8 minutah tetsna črta obarva rdeče je test pozitiven, kar pomeni da ste vozili pod vplivom drog (navodila).

Test pokaže pozitiven rezultat, če so v slini presežene naslednje mejne vrednosti:
– amfetamini: 50 ng/ml,
– metamfetamini: 50 ng/ml,
– kokain: 10 ng/ml,
– morfij: 10 ng/ml in
– marihuana (D9-THC): 10 ng/ml.

Zanesljivost naprave

DrugWipe negativni testNaprava ima vgrajeno controlno črto  (CL – contol line). Prva črta nam tako javi, da naprava za preverjanje prisotnosti drog deluje v celoti in da je test za preverjanje uspešen. Hkrati pa pove, da je test negativen oz. da v krvi ni prisotne droge. Prav tako je pomembni indikator, kadar ni nobene rdeče črte, kar pomeni, da je rezultat nepravilen oz. da naprava ne deluje pravilno in boste najverjetneje test morali ponoviti.

DrugWipe pozitivni testTorej če vidimo eno vrtso rdečih črt je vse ok. Kadar pa se pokažejo dve črti ali več, pa žal testa niste opravili, sledi začasni odvzem vozniškega dovoljenja, globa 1.200,00 EUR, ter 18 kazenskih točk. V kolikor ne boste upoštevali prepovedi vožnje in vas ponovno ustavijo policisti, pa sledi še odvzem motornega vozila.

Legenda:

  • CA – Marihuana
  • AM – Afetamin
  • MET – Metamfetamin
  • CO – kokain
  • OP – opiati
  • CL – control line

Proizvajalec tudi navaja, da so možne navzkrižne reakcije določenih snovi. Pravijo da so vse možne reakcije testirali v svojih laboratorijih, ter da lahko zaprosite za podatke navzkrižnih reakcij direktno pri njih.

5 KOMENTARJI

Napišite svoje mnenje